Vai Jums jau ir 18 gadi?

Šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai. Lasīt vairāk.

Kādu labumu veselībai dod sarkanvīns?

Iziešu ar draudzenēm iedzert glāzi vīna – to dzird vīrieši darbadienu vai brīvdienu vakaros, bet lai jau! Izrādās, ka glāze vīna, precīzāk, sarkanvīna, dod vairāk labuma veselībai kā dažs labs auglis vai dārzenis! Regulārs sarkanvīna patēriņš novērš saaukstēšanos, aizsargā sirdi, attīra asinis un uzlabo atmiņu. Kā tieši tas notiek – uzzini zemāk!


Photo by Lana Abie on Unsplash

Samazināsies holesterīna līmenis asinīs

Pētījumā, kas veikts kādā Madrides universitātē (Complutense University of Madrid) atklāts, ka dažās tumšo vīnogu šķirnēs ir īpaši daudz šķiedrvielu. No šīm vīnogām gatavotie sarkanvīni (piemēram, Rioja), būtiski spēj ietekmēt holesterīna līmeni asinīs. Eksperimenta laikā, kurā vairāki cilvēki regulāri lietoja sarkanvīnu, atklājās, ka holesterīna līmenis samazinājies par 9% tiem cilvēkiem, kuriem bija normāls holesterīna līmenis pirms eksperimenta, bet tiem, kuriem iepriekš bija paaugstināts holesterīna līmenis, tas samazinājās par 12%.

Kāpēc tas ir labi? “Sliktais holesterīns”, ja tā ir par daudz, var salipt pie artēriju sieniņām, pēc kāda laika izveidojot korķus un kavējot normālu asins cirkulāciju. Sliktākajā gadījumā, iznākums var būt letāls, ja artērija tiek pilnībā nobloķēta – cilvēku ķer sirdstrieka.

Aizsargā sirdi

Neskaitot holesterīna līmeņa mazināšanu, vīnam ir vēl kāda laba īpašība – tajā atrodamie antioksidanti uztur asinsvadus elastīgus un samazina risku, ka asinis varētu sākt recēt. Kardiovaskulārās medicīnas profesors Džons Folts apgalvo, ka sarkanvīna ietekme pielīdzināma aspirīna efektam. Tomēr atceries – hronisks alkohola patēriņš lielos daudzumos nāks par sliktu sirds veselībai, tāpēc domā līdzi un kontrolē vīna patēriņu!

Cukura līmeņa kontrole

Sarkano vīnogu ādiņu sastāvā esošās vielas, palīdz regulēt cukura līmeni asinīs. Sarkanvīna glāze par labu nāks cukura diabēta slimniekiem. Pētījumā, kas aprakstīts ārzemju žurnālā Nutrition , atklājās, ka dalībnieki, kuri uzņēma 250mg resveratrola (viela, kas atrodama sarkano vīnogu ādiņās) vienu reizi dienā, trīs mēnešus no vietas, uzrādīja zemāku glikozes līmeni nekā tie, kuri tabletes nelietoja. Resveratrola lietotājiem tika novērots kopējā holesterīna līmeņa kritums, un sistoliskā (augšējais rādītājs) asinsspiediena rādītāja samazinājums.

Uzlabo smadzeņu darbību

“Resveratrols var palīdzēt uzlabot atmiņu”, tā apgalvo doktora grādu ieguvušais vecākais pētnieks Filippe Marambauds (Philippe Marambaud). Viela saistīta ar beta-amiloidīda proteīna veidošanās kavēšanu, savukārt, minētais proteīns visbiežāk ierosina Alcheimera slimību, tāpēc sarkanvīna patēriņš mēra robežās mazinās risku saslimt ar šo slimību. Pētnieks iesaka, asināt prātu liekot puzles vai risinot krustvārdu mīklas stundu no vietas un pēc tam atslodzei iedzert sarkanvīna glāzi.

Novērsīs saaukstēšanos un nopietnu slimību ierosināšanu

Nepatīk slimot? – sarkanvīnā atrodamie antioksidanti varētu palīdzēt izvairīties no saaukstēšanās! 2010. gadā veiktajā pētījumā, kas publicēts žurnālā American Journal of Epidemiology, atklāts – no 4000 cilvēkiem, kas piedalījās pētījumā, tiem, kuri dzēra 14 vīna glāzes nedēļā cauru gadu, bija par 40% mazāka iespēja saaukstēties, nekā pārējiem. Kāpēc? Nacionālais Veselības institūts skaidro, ka antioksidanti cīnās ar infekcijām un sargā šūnas no brīvo radikāļu ietekmes, kas var rezultēt vēža šūnu veidošanos un ierosināt citas nopietnas saslimšanas.

Raksts tapis sadarbībā ar 1188.lv un ir izvietots padomrakstu sadaļā

ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME. ALKOHOLISKOS DZĒRIENUS IR AIZLIEGTS PĀRDOT, IEGĀDĀTIES UN NODOT NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM.

Šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai. Lasīt vairāk.